چشمانداز طبیعی زیبا، درختان سربهفلککشیده، رودخانههای خروشان و جنگل بکر، بخشی از جذابیتهای اطراف دریاچه سراوان هستند؛ اما دریاچه سراوان مشهورترین جاذبه پارک جنگلی سراوان به شمار میرود. گردشگران زیادی در طول سال برای بازدید از مرداب سراوان به این منطقه سفر میکنند. سراسر استان گیلان را جنگلهای سبز و جاذبههای طبیعی فرا گرفته است که این استان را به یکی از پر ترددترین مقاصد گردشگری و طبیعت گردی در ایران تبدیل کردهاند.
دریاچه سراوان جاذبه بکر پارک جنگلی سراوان و از جاهای دیدنی رشت در نزدیکی شهر است. این دریاچه در سمت چپ ورودی فاز دوی پارک جنگلی سراوان قرار دارد و منظره زیبای آن جلوهای خاص به این پارک جنگلی بخشیده است. در نگاه اول بسیاری از گردشگران تصور میکنند که چمنزاری گسترده در مقابلشان قرار دارد؛ اما اینطور نیست. خزههای حاصل از رطوبت محیط و نوعی آفت در درختان منطقه، با پوششی سبز سراسر دریاچه را پوشاندهاند.
پوشش سبز روی دریاچه، مرداب سراوان را به یکی از پرطرفدارترین جاذبههای گیلان، تبدیل کرده است. دریاچه سراوان و پارک جنگلی اطراف آن جادهای مناسب و فاصلهای نزدیک تا شهر رشت دارند که این مطلب نیز تاثیر بیشتری بر محبوبیت این منطقه گذاشته است.
دریاچه و پارک جنگلی سراوان در جنگلی به مساحت ۱, ۴۸۷ هکتار قرار گرفتهاند که ۲۱۰ هکتار آن حفاظت شده است. سایر بخشهای جنگل سراوان برای تفرج در این منطقه بسیار مناسب هستند. پارک جنگلی سراوان در گستره طولی ۷,۶۰۰ کیلومتر با عرض شرقی-غربی دو کیلومتر قرار دارد و در سال ۱۳۷۰ این قسمت را بهمنظور بهرهبرداری با عنوان پارک جنگلی، از جنگل سراوان جدا کردند.
اگر برای بازدید از مرداب سراوان رشت صبح هنگام را انتخاب کنید، منظره دریاچه و جنگل سرسبز در میان مه صبحگاهی شما را مبهوت خواهد کرد و گشتوگذار روی دریاچه سراوان در میان درختان سربهفلککشیده برایتان خاطراتی فراموشنشدنی خواهد ساخت. در طول حرکت روی مرداب سراوان میتوانید ماهیهای زیادی را در آب ببینید.
در سفر به شهر رشت حتما زمانی را به بازدید از پارک جنگلی و مرداب سراوان اختصاص دهید. سفر به شهر رشت بدون تماشای زیباییهای این منطقه، تمام نمیشود.
دریاچه سراوان کجاست؟
دریاچه سراوان که از جاهای دیدنی اطراف رشت است، در سمت چپ ورودی فاز دوم پارک جنگلی سراوان قرار دارد. این منطقه از توابع بخش سنگر شهرستان رشت است و از قدیمیترین عرصههای جنگلی در ایران به شمار میرود. برای رفتن به دریاچه سراوان باید به پارک جنگلی سراوان در کیلومتر ۱۷ اتوبان رشت-قزوین بروید. این پارک در سمت غرب جاده قرار دارد. پارک جنگلی سراوان در حد فاصل رشت تا سیاهکل، در محدوده وسیعی از جنگل سراوان قرار دارد. این پارک جنگلی از شرق به اتوبان رشت-قزوین، از جنوب به روستای کچا، از غرب به روستای بهدان و از شمال به جاده نیروگاه میرسد.
فاصله تهران تا پارک جنگلی سراوان در حدود ۳۰۰ کیلومتر است. برای رفتن به پارک جنگلی و دریاچه سراوان از تهران باید از خروجی غربی پایتخت به اتوبان تهران-کرج وارد شوید و با گذر از اتوبان کرج-قزوین وارد اتوبان قزوین-رشت شوید و بهسمت رشت ادامه دهید. ۲۰ کیلومتر پس از امامزاده هاشم به ورودی فاز دو در سمت غرب جاده میرسید. ورودی تا دریاچه فاصله زیادی ندارد و در سمت چپ ورودی، دریاچه سراوان دیده میشود. در سراسر پارک جنگلی سراوان جاده مناسب برای گشتزنی با ماشین تعبیه شده و مسیر دسترسی به پارک جنگلی سراوان نیز، از جذابترین مسیرهای طبیعت گردی ایران است. پس از تماشای زیباییهای دریاچه سراوان میتوانید به گردش در جنگلهای سراوان بپردازید.
برای تردد از شهرهای شمال و شمال شرق کشور به پارک جنگلی سراوان میتوانید به لاهیجان بروید و از لاهیجان به جاده سیاهکلرود وارد شوید. این جاده میانبری به اتوبان رشت-قزوین دارد که در سه کیلومتری پارک جنگلی سراوان به اتوبان وارد میشود و نیازی نیست تا رشت بروید. شهرهای شمال غربی از رشت به پارک جنگلی سراوان میرسند. اگر ساکن شهرهای غربی کشور هستید، میتوانید به قزوین بروید و سپس در اتوبان بهسمت رشت ادامه مسیر دهید. از سایر نقاط کشور با سفر به پایتخت میتوانید بهسمت رشت بروید.
- آدرس پارک جنگلی سراوان: رشت، کیلومتر ۱۷ اتوبان رشت قزوین، ضلع غربی اتوبان
- تلفن پارک جنگلی سراوان: ۳۴۵۱۲۵۰۳ (۰۱۳)
- ساعت کار پارک جنگلی: در تمام روزهای هفته بهصورت ۲۴ ساعته
پوشش گیاهی و جانوری اطراف دریاچه سراوان
اطراف دریاچه سراوان بهدلیل پوشش گیاهی پارک جنگلی سراوان بسیار سرسبز است. موقعیت ویژه جنگل سراوان و گونههای گیاهی کم نظیر، چشماندازهای طبیعی زیبایی در این پارک جنگلی خلق کردهاند. روی دریاچه سراوان را نوعی خزه سبز بهدلیل درختان اطراف آن میپوشاند.
درختان و گیاهان پارک جنگلی سراوان به دو دسته تقسیم میشوند. دسته اول طبیعی و خودرو هستند و شامل گونههایی مانند بلوط، ممرز، انجیلی، توسکا، بید، بیدمشک، سفید پت و آلوچه جنگلی میشوند.
دسته دیگر به مرور زمان در این پارک کاشته شدهاند و از انواع آنها میتوان به درختان کاج سیلوستریس، کاج تدا، سرو نقرهای و زربین اشاره کرد.
در سراسر منطقه اطراف مرداب سراوان و پارک جنگلی گونههای متنوعی از پرندگان و حیوانات زندگی میکنند که از میان آنها میتوان قرقاول، کبک، دارکوب، جغد جنگلی، راسو و خرگوش را نام برد. در جنگل سراوان انواع خزندگان و حشرههای متنوع نیز وجود دارند.
تفریح در دریاچه و پارک جنگلی سراوان
دریاچه سراوان با منظره زیبا و سبزش میتواند تجربهای متفاوت از قایقسواری برایتان ایجاد کند. در طول گشتوگذار با قایق دوربین عکاسیتان را فراموش نکنید. ثبت زیباییهای مرداب سراوان از بهترین لحظات این گردش است.
پس از لذت بردن از دریاچه سراوان، میتوانید در جنگلهای زیبا قدم بزنید و از تماشای طبیعت بکر اطراف مرداب سراوان لذت ببرید. جادههای پارک جنگلی سراوان در سراسر آن گسترده هستند و میتوانید با ماشین در جنگل بچرخید. اگر در جهت شرق پارک جنگلی حرکت کنید، به رودخانههای سفیدرود و سیاهرود میرسید. اطراف این رودخانههای خروشان، برای اتراق و پیکنیک یک روزه مناسب هستند.
در طول سالهای اخیر امکانات تفریحی متنوعی در پارک جنگلی سراوان دایر شدهاند و آن را به یکی از مقاصد تفریحی رشت برای کودکان و خانوادهها تبدیل کردهاند. باشگاه پینت بال جنگلی گیل، در پارک جنگلی سراوان، لحظاتی مفرح در محیطی سرسبز و بکر برایتان میسازد. اگر به بازیهای مهیج علاقه دارید، فرصت استفاده از امکانات این باشگاه را از دست ندهید. پینت بال گیل، اولین باشگاه جنگلی در این رشته است و در محوطهای به وسعت ۱۲۰۰ متر مربع در فاز دوی پارک جنگلی سراوان قرار دارد. به خاطر داشته باشید، برای استفاده از امکانات باشگاه، حتما باید از قبل رزرو تلفنی انجام دهید.
از دیگر تفریحهای مهیج در پارک جنگلی سراوان میتوان به تیراندازی به هدف و سواری با موتور چهارچرخ نیز اشاره کرد. گشتوگذار در جنگل سرسبز با موتور چهارچرخ میتواند بسیار جذاب باشد.
موزه میراث روستایی سراوان، اولین اکو موزه ایران است
از بهترین جاذبههای پارک جنگلی سراوان، موزه میراث روستایی گیلان در فضای باز این پارک جنگلی است. موزه میراث روستایی در جنگل سراوان، اولین اکو موزه ایران به شمار میرود.